<% Set db = Server.CreateObject("ADODB.Connection") db.Open "Provider=Microsoft.Jet.OLEDB.4.0; Data Source=" & Server.MapPath("olimp.mdb") Set rs = Server.CreateObject("ADODB.Command") rs.Open "Select * from novosti order by ID DESC", db %> Tkanine - OLIMP

 

 

 

 

VELUR
karakterizira njegova baršunasta i mekana površina. Vrlo ga često upotrebljavaju za izradu fine kožne odjeće i elegantnih cipela. Odjevne predmete od kože preporučljivo je prije prvog nošenja poprskati sredstvom za zaštitu kože. To će sredstvo kožu zaštititi od vode i umanjiti nakupljanje nečistoća. Koža se nikada ne smije tretirati agresivnim otapalima i preporučljivo ju je zaštititi od izvora vrlo intenzivnog svjetla. Mokru kožu nikada ne izlažite toplini. Najbolje ju je objesiti na vješalicu i ostaviti da se osuši na sobnoj temperaturi. Glačate li kožu, činite to s "krive" strane preko lagano vlažne tkanine i glačalo namjestite na temperaturu za vunene odjevne predmete. Važno je znati da prilikom vožnje na sjedalima u automobilu bez zaštitne navlake dolazi do trenja i stvaranja povišene temperature što može prouzročiti blijeđenje boje. Kod kože s baršunastom površinom prašina je najveći problem. Za njezino uklanjanje koristite ljepljivu traku, usisavač s odgovarajućim nastavkom ili vlažnu krpicu za brisanje prozora. Zamašćene rubove, slijepljena ili zaprljana mjesta - npr. na ručkama torbica, ovratniku ili rukavima - najbolje je istrljati četkom od krepa ili gumicom za kožu. Jače nečistoće možete ukloniti sredstvom za čišćenje velura. S mrljama od ulja i masnoće postupajte izuzetno oprezno. Poprskajte ih sprejem za čišćenje kože odnosno sprejem za uklanjanje mrlja. Prije uporabe nanesite sredstvo na neko manje vidljivo mjesto, kako biste isprobali postojanost boje! Predmet od kože poprskajte i obrišite mekanom, pamučnom tkaninom. Kod jačih nečistoća umjesto pamučne tkanine upotrijebite četku od krepa ili kamen za čišćenje velura. Na mrlju od tinte nalijepite providnu ljepljivu traku, čvrsto pritisnite i malo protrljajte. Traku potom uklonite i ostatak očistite gumicom za kožu.

PAMUK
je prirodno vlakno. Dobiva se od vlakana suptropske biljke pamuka. Čisti pamuk ima iznimnu moć upijanja, prozračan je i otporan. Odjevni predmeti od pamuka mogu se bez problema prati stroju za pranje rublja.

POLIESTER
pripada skupini sintetičkih vlakana. Njegove niti puno su ujednačenije od niti prirodnih vlakana. Teksturirani poliester dobar je toplinski izolator. Glatke niti, međutim, ugodno hlade. Od poliestera se, prema tome, mogu izrađivati ne samo topli puloveri već i lagana, ljetna odjeća. Zbog visokog elasticiteta i minimalne tendencije gužvanja, poliester je izvanredno jednostavan za održavanje. Ukratko, poliester je vrlo praktičan i mnogostruko uporabljiv materijal koji će Vam pružiti puno zadovoljstva pri nošenju.

MJEŠOVITA VLAKNA
Mješovitim vlaknima nazivamo kombinacije prirodnih i umjetnih vlakana. Tako nastala mješavina u sebi objedinjuje prednosti obaju sirovina. Kombinaciju pamuka i poliestera, na primjer, odlikuju iznimna udobnost prirodnih vlakana i prednost jednostavnog održavanja karakteristična za umjetna vlakna. Vrlo su učestale mješavine s rastezljivim vlaknima.

KREP
Krep označava sve vrste tkanina koje imaju više ili manje neravnu površinsku teksturu. Nepravilna struktura materijala postiže se izmjeničnim ispreplitanjem niti. Krep se u prvom redu upotrebljava za kostime, sakoe, bluze i blejzere.

ELASTAN
Elastan je sintetsko elastično vlakno, koje se prije svega upotrebljava da bi se poboljšala komocija i mogućnost prianjanja tkanine. Izuzetno je rastezljiv, jednostavan za održavanje i postojanog oblika. Kod hlača i suknji je stoga uobičajen udio elastana od 3 do 7%. Kod modnih artikala od stretcha i prije svega kvalitetnih kupaćih kostima ili donjeg rublja upotrebljava se u pravilu mješavina materijala sa do 30% elastana. Za elastan vrijedi sljedeće pravilo: što je veći udio elastana, to bolje model prianja uz tijelo.